Putregaiul moale şi putregaiul tulpinii
Pectobacterium spp., Dickeya spp.
Simptome
- Simptomele bolilor bacteriene sunt puternic influenţate de varietatea de cartof, de temperatură şi umiditate. Acestea fac foarte dificilă distincţia între diferitele tipuri bazate pe simptomele infecţiei.
- Este necesară analiza de laborator pentru o identificare exactă.
Putregai moale (tulpini cu bază neagră, creştere încetinită şi culoare galbenă)
Pectobacterium atrosepticum
- Mai ales la temperaturi scăzute (18-210C) şi în condiţii anaerobe
Veştejire urmată de putrezirea tulpinii
Pectobacterium wasabiaePectobacterium carotovorum ssp. brasiliense
Dickeya solani
- Putrezirea rădăcinii cu miros de peşte
- Mai ales la temperaturi mari (> 25°C) şi în condiţii anaerobe
Veştejire urmată de necroza tulpinii
Dickeya dianthicolaPectobacterium carotovorum spp.carotovorum
- Fără miros
- Mai ales la temperaturi mari (> 25°C) şi în condiţii anaerobe
Infectare şi răspândire
- Bacteriile pot fi latente pe tuberculii de sămânţă
- Infectarea în câmp se face prin rădăcini
- Bacteriile sunt răspândite mai ales prin maşinile agricole. Igiena este foarte importantă
- Insecte, vătămare şi distrugerea vrejului
Confuzie posibilă cu
- Putregaiul roz al cartofului (Phytophthora erythroseptica)
- Home
-
Fungi click to expand contents
-
Viruşi click to expand contents
-
Bacterii click to expand contents
-
Dăunători click to expand contents
-
Nematozi click to expand contents
- Simptome ale tuberculilor
-
Fungi click to expand contents
-
Viruşi click to expand contents
-
Bacterii click to expand contents
-
Dăunători click to expand contents
-
Nematozi click to expand contents
-
Efecte abiotice click to expand contents
-
Altele click to expand contents